Beroepsfout bij advisering over bedrijfsovername
Rechtbank Gelderland 8 augustus 2018, Rechtspraak Insolventierecht 2018/87
Heeft de huisaccountant/fiscalist een beroepsfout gemaakt bij de advisering rondom bedrijfsovername? Is sprake van schending klachtplicht en eigen schuld?
Onrechtmatige daad en toetsingsmaatstaf
n deze uitspraak komen aspecten van de beroepsaansprakelijkheid van de belastingadviseur aan de orde. Van belang is dat sprake is van buiten-contractuele aansprakelijkheid, gebaseerd op onrechtmatige daad. Dat maakt, volgens vaste jurisprudentie, niet uit voor de toe te passen norm: handelt de adviseur als van een redelijk bekwaam en redelijk handelend adviseur mag worden verwacht. Aan die norm heeft de belastingadviseur om twee redenen niet voldaan. Ten eerste had de adviseur expliciet moeten wijzen op de voorwaarde van de BOR dat de onderneming tenminste vijf jaren zou moeten worden gecontinueerd. Ten tweede had de adviseur – in het kader van het continuïteitsvereiste – zich beter rekenschap van het toekomstperspectief moeten geven. Hij had zelf mede de liquiditeitspositie en continuïteitsvooruitzichten moeten onderzoeken en niet moeten afgaan op de informatie van de onderneming.
Eigen schuld
De gedraging van eisers zelf leidt tot een beperking van de aansprakelijkheid via de weg van de eigen schuld. Toen de financiële situatie penibel werd – en de vereiste continuïteit in gevaar kwam – had het op de weg van eisers gelegen contact met de adviseur te zoeken, zo oordeelt de rechtbank. Wellicht was dan een andere oplossing dan het faillissement mogelijk geweest. De vraag komt op of men van eisers wel mag verwachten dat zij contact zoeken in geval van dreigende discontinuïteit, wanneer de adviseur nooit op dat continuïteitsvereiste heeft gewezen. Maar mogelijk dat deze
(veronderstelde) eigen verantwoordelijkheid van eisers communiceert met de verantwoordelijkheid van Flynth uit eigen beweging onderzoek naar de toekomstperspectieven te doen (zie 1).
Klachtplicht
et gebrek in de prestatie hebben eisers in de loop van 2013 ontdekt. Toen legde de fiscus alsnog een hogere schenkbelasting op. Pas in 2016 hebben eisers Flynth aansprakelijk gesteld. Voor de vaststelling of binnen bekwame tijd is geklaagd (art. 6:89 BW) is tijdverloop niet van doorslaggevend belang (vgl. HR 8 februari 2013, ECLI:NL:HR:2013:BY4600). Het gaat er mede om of Flynth in dit geval door het tijdverloop in haar belangen geschaad zou zijn. Het tijdverloop is echter wel een belangrijke factor. Gelet op het forse tijdverloop was er voor Flynth met een betere onderbouwing (anders dan – kennelijk – de enkele stelling dat er tijdig geklaagd dient te worden) wellicht nog wat te winnen geweest.
Publicaties van Jeroen Stal
2018
- Heeft de huisaccountant/fiscalist een beroepsfout gemaakt bij de advisering rondom bedrijfsovername? Is sprake van schending klachtplicht en eigen schuld? (rechtspraak Insolventierecht 2018/87)
- In hoeverre is bij een doorstart in een faillissement sprake van overgang van onderneming? Kan het Smallsteps-arrest analoog worden toegepast? (rechtspraak Insolventierecht 2018/75)
- Is bij pandexecutie van aandelen volgens de blokkeringsregeling toestemming van de voorzieningenrechter vereist/mogelijk? (rechtspraak Insolventierecht 2018/65)
- Is de bank jegens aandeelhouder(s) van een kredietnemer aansprakelijk als buitensporige tegenprestaties bij verruiming van het (nood)krediet het faillissement van kredietnemer tot gevolg hebben? (rechtspraak Insolventierecht 2018/56)
- Is de (register)accountant die optreedt als curator onderworpen aan tuchtrechtspraak voor accountants? (rechtspraak Insolventierecht 2018/36)
- Geldt art. 57 lid 3 Fw ook als na omslag van de faillissementskosten per saldo niets aan de Ontvanger kan worden uitgekeerd? (rechtspraak Insolventierecht 2018/20)
- Is een levensverzekering een hoogstpersoonlijk recht? Kan een afkoopverbod aan de curator worden tegengeworpen? (rechtspraak Insolventierecht 2018/3)
2017
- Dispute Resolution 2017: Netherlands (in: S. Lamb (ed.), Dispute Resolution 2017, Getting The Deal Through Series, Law Business Research: 2017)
- Is intrekking van de voorlopige surseance van betaling mogelijk? Wat is de verhouding met een buitenlandse herstructureringsprocedure? (Rechtspraak Insolventierecht 2017/60 en 61, 2017/71 en 72)
- Is bij pandexecutie van aandelen volgens de blokkeringsregeling toestemming van de voorzieningenrechter vereist/mogelijk? (Rechtspraak Insolventierecht 2017/52)
- Verjaring van vordering op hoofdschuldenaar. Vraag of borgtocht op grond van art. 7:853 BW is tenietgegaan. (JOR 2017/81)
- In hoeverre bestaat causaal verband tussen onbevoegde kredietopzegging en het faillissement van kredietnemer? (Rechtspraak Insolventierecht 2017/35)
- Is het overnemen van activiteiten voorafgaand aan faillissement onrechtmatig of paulianeus? (Rechtspraak Insolventierecht 2017/31)
- Heeft de curator een vordering voor hetgeen failliet voor faillissement heeft gepresteerd, indien hij de overeenkomst niet gestand doet? (Rechtspraak Insolventierecht 2017/13 en 2017/14)
- Geldt het afdwingen van doorlevering van diensten gedurende de afkoelingsperiode als gestanddoening in de zin van art. 37 Fw? (Rechtspraak Insolventierecht 2017/12)
- Litigation Funding 2017: Netherlands (in: S. Friel en J. Barnes (eds.), Litigation Funding 2017, Getting The Deal Through Series, Law Business Research: 2016)
- Hebben beschikkingshandelingen van de curator, verricht na vernietiging van de faillietverklaring en voor het in kracht van gewijsde gaan daarvan, goederenrechtelijke werking? (Rechtspraak Insolventierecht 2017/4)
2016
- Hoe moet een hypotheekakte worden uitgelegd met het oog op het tenietgaan van het hypotheekrecht? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/ 109)
- Leidt wanprestatie van de externe insolventieadviseur tot een onrechtmatige daad jegens de gezamenlijke schuldeisers die in hun verhaal zijn benadeeld? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/ 86)
- Wanneer verjaart de bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een proces-verbaal van een verificatievergadering? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/64)
- Heeft een crediteur in faillissement recht op inzage in de administratie ter onderbouwing van de aansprakelijkstelling van een derde? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/55)
- Heeft de failliet recht op afgifte van / inzage in het proces-verbaal van een getuigenverhoor? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/43)
- Borgtochtovereenkomst. Verjaring. Nu vordering op gefailleerde en ontbonden hoofdschuldenaar niet is verjaard, is borgtocht niet geëindigd ex art. 7:853 BW (JOR 2016/101)
- Hoe verhouden zich in een negatieve boedel de kosten van executie en vereffening met de boedelvordering van de pandhouder voor door de curator onrechtmatig geïnde vorderingen? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/32)
- Hoe dient een cao-bepaling over bijzonder arbeidsvoorwaarden bij indiensttreding bij een nieuwe werkgever na faillissement te worden uitgelegd? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/26)
- Is een curator bevoegd tot indiening van een enqueteverzoek? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/15)
- Naar welk criterium dient het salaris van de curator na vernietiging van de faillietverklaring te worden vastgesteld? (Rechtspraak Insolventierecht 2016/5)
Corporate | Litigation